Grad Banja Luka

BANJA LUKA (BANJALUKA)

Banja Luka (ili Banjaluka) je univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar Republike Srpske (jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini), smještena u dolini rijeke Vrbas na površini od 1239 km2, sa nadmorskom visininom od 164 metra. Grad pripada srednjoevropskoj vremenskoj zoni (GMT+1) i ima umjereno-kontinentalnu klimu.

Klima

umjereno-kontinentalna
(srednja godišnja temperatura – 10,7 °C)

Vremenska zona

srednjoevropska (GMT+1)

Telefonski kod

+387 51

Telefonski kod grada

051

Valuta

Konvertibilna marka (KM)

Poštanski broj

78 000

Naziv grada Banja Luka se prvi put spominje 1494. godine, ali arheološki lokaliteti kao i predmeti koji su na njima pronađeni pružaju dokaze o postojanju ljudskih zajednica na ovim prostorima još od epohe musteriena iz 50.000 – 35.000 godine prije nove ere.

Grad je smješten na obalama zelene planinske rijeke Vrbas, koja uz Tvrđavu Kastel predstavlja simbol grada. Poznata je i pod nazivom “grad zelenila” jer je krasi veliki broj zelenih površina (parkova i aleja). Iako je kroz vijekove mijenjala svoj izgled, svaka od istorijskih prekretnica stvorila je određeno istorijsko i kulturno naslijeđe koje je ostalo prepoznatljivo do danas. Banjaluku krasi niz znamenitosti, kulturnih, sportskih i muzičkih dešavanja, nudeći izbor za svakog njenog posjetioca.

Više o našem gradu možete pročitati na sljedećim linkovima:
https://www.banjaluka.rs.ba/posjetioci/
https://www.banjaluka-tourism.com/index.php/sr/

TVRĐAVA KASTEL

Tvrđava Kastel, najstariji i najatraktivniji spomenik prošlosti Grada, smještena je u središnjem dijelu grada uz obalu rijeke Vrbas. Ova zelena oaza omiljeno je mjesto okupljanja i druženja banjalučana, a tokom ljetnjih mjeseci pruža nezaboravan ambijent za održavanje brojnih kultrurnih dešavanja i međunarodnih muzičkih festivala. U njenoj unutrašnjosti, pored ljetne pozornice, igrališta za djecu i restorana nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije.
Tvrđava se nalazi na površini od 48000 kvadratnih metara, sa svih strana je opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje, a istorijski podaci govore da je bila neosvojiva.
Na osnovu hodoloških ispitivanja, određenih areheoloških nalaza, te antičkih geografskih karata, ustanovljeno je da se na prostoru tvršave Kastel nalazilo antičko (Rimsko) naselje Castra, u kojem je bila putna stanica (mansio), vojni logor (castrum ), civilno naselje uz logor (canabae) i beneficijarna stanica (statio). Pripadala je teritoriji provincije Gornje Panonije, a područje je bilo naseljeno plemenom Oserijata. Naselje Castra nalazilo se na komunikaciji koja je polazila iz Salone (Solin), tadašnjeg političkog centra rimske provincije Dalmacije, do Servicija (Gradiške), tadašnjoj luci na Savi u provinciji Panoniji. Početkom 1528. godine, pod osmanskom vlašću, Banjaluka postaje sjedište bosanskog sandžak-bega, te sjedište bosanskog pašaluka. Prvi beglerbeg, Gazi Ferhad-paša Sokolović, dao je da se izgradi 216 objekata, među kojima je sagrađena i tophana (arsenal). Tophana je pretvorena u tvrđavu za vrijeme vlade sultana Mehmeda III (1595.-1603.). Pri obnovi za vrijeme Numan-paše Ćuprilića 1712. –1714. godine, tvrđava dobija konačne gabarite.
Više o ovoj zanimljivoj tvrđavi možete pročitati na:
https://www.banjaluka-tourism.com/index.php/sr/sta-vidjeti/posjetite-6/tvrdava-kastel
https://banjaluka.net/tvrdjava-kastel/

Hram Hrista Spasitelja

Hram Hrista Spasitelja je najveći i najljepši pravoslavni vjerski objekat u gradu Banja Luka. Nalazi se u centru grada između zgrade Opštine i Banskog dvora. Izgrađen je 1939. godine, te oštećen tokom bombardovanjaod tokom II Svjetskog rata, a ubrzo i potpuno uništen. Obnova hrama je završena 2010. godine, a ispred Hrama su postavljeni ostaci starog hrama.
Hram krase kupole od specijalnog materijala koji može da traje i do hiljadu godina, a posebno se ističe zvonik sa satom te pozlaćeni krst visine 2,5 metara.

Ferhat pašina džamija (Ferhadija)

Ferhat-pašina džamija (znana kao Ferhadija džamija), središnja je džamija Banjalučkog muftiluka i predstavlja jedno od najvećih dostignuća islamske arhitekture 16. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Jedna je od tri najznačajnije džamije u Bosni i Hercegovini. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu, a njenu izgradnju je finansirao Ferhat-paša Sokolović.
Legenda koja se veže za izgradnju Ferhadije kaže: „Trojica najboljih neimara gradila su džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci. Po namjeri i želji Ferhad-paše Sokolovića, morala je biti “velika i lijepa, kakve na ovom kraju svijeta nikada nije bilo, niti će biti”. Kada je objekt bio sagrađen, neimari čuše da ih Ferhad-paša namjerava pogubiti kako graditeljsku ljepotu više nikada nigdje ne bi sazidali. Čuvši za to, napraviše sebi krila i poletješe s vrha džamije. Sva trojica padoše na tri različite strane Banjaluke, Petar na današnji Petrićevac, Pavle na današnji Pavlovac, a treći, koji slomi rebra, pade na desnu obalu Vrbasa, pa ovaj dio grada nazvaše Rebrovac.“